Uşak Ticaret Borsası Başkanından Gıda Bakanlığı’na çağrı

20.01.2014

Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na seslendi. Pirinçte yapılacak tebliğ ile pirinç ithalatının önüne geçilip yılda 30 milyon Dolar kar edileceğini söyledi.

Pirinç de sadece görünümü için yapılan işlemler sonucunda insan sağlığına faydalı birçok vitaminin yok olduğunu dile getiren Sezer, ekmeklik unda yapılan tebliğin pirinçte de yapılması için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kapısını çalmaya hazırlanıyor. Türkiye’de 1 milyon Çeltik üretimi 500 bin ton pirinç üretimi olduğunu söyleyen Sezer, “Yanlış üretim sebebi ile 40 bin dekarlık alanda üretilen 20 bin ton pirinç neredeyse çöp oluyor. Bu pirincin maddi değeri ise 30 milyon Dolar civarındadır” dedi.

EKMEKLİK UN DA YAPILAN ÇALIŞMA PİRİNÇTE DE YAPILSIN

Gıda ve Tarım Bakanlığı tarafından geçtiğimiz aylarda ekmeklik un tebliği yayınlandığını dile getiren Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer, “ İnsan sağlığına uygun olarak ekmeğin kepek oranının düzenlenmesi ile ilgili olan bu tebliğe ekmeklik un üretiminde undaki kepek oranının artırılarak, gelecek nesillerin daha sağlıklı beslenebilmesi amaçlanmıştır. Son derece önemli olan bu husus Buğdayın una dönüşü esnasında açığa çıkan kepeğin lif içermesi, vitamin bakımından zengin olma özelliği taşıması olduğu halde insan tüketimine sunulan undan ayrıştırılarak hayvan tüketimine yönelik yem sanayisine satılmaktaydı. Çıkarılan tebliğ ile insan tüketimine ayrılan kısmında ki kepek miktarı artış sağlamıştır” dedi.

HER YIL 30 MİLYON DOLAR ÇÖPE GİDİYOR

Pirinç üretiminde taneleri parlatma işlemi sebebi ile her yıl  30 milyon dolarlık ithalat söz konusu olduğunu dile getiren Mustafa Sezer, “Pirinç taneleri yani çeltik, kavuzlarından çıkartılarak parlatılır ve beyaz renkli pirinç tanelerine dönüştürülür. Tanelerin görünümünü düzeltmek amacıyla yapılan parlatma işlemi, aslında ürünün besleyici değerinin büyük ölçüde yitirilmesine neden olur. Çünkü bu işlem sırasında tanelerin yüzeyini çevreleyen Protein, yağ, B1 vitamini, nikotinik asit, B2 vitamini, demir ve kalsiyumca zengin dış katman kaybolur. Geriye yalnızca nişastası zengin bir ürün kalır. Oysaki kepek oranı artırılmış pirinç bütün bu riskleri ortadan kaldıracağı gibi sağlıklı nesiller yetişmesinde katkılı olacaktır. İşin özü çeltiğin en besleyici kısmı hayvansal yem olarak tüketilmekte, Vitamin değeri oldukça düşük  olan kısmı ise insan tüketimine sunulmaktadır. Bu parlatma sırasındaki işlemde önemli miktarda zayiat olduğu gibi bu işin sağlık yönü yanında ekonomik yönü de bulunmaktadır. Eğer Bakanlık bir tebliğ yayınlar ve pirinçteki kepek oranını belli ölçülere çekerse pirinçteki zayiat azalır 30 milyon dolara yakın ithalatın önüne geçilebilir” dedi.

TALEP DOSYASI İLE ANKARA’YA GİDECEĞİZ

Pirincin daha kaliteli ve besleyici halde üretilmesi için  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği‘ ne talep dosyası sunacaklarını aktaran Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, “Daha önce farklı konuda sunduğumuz dosyalardan olumlu sonuçlar aldık. Bu konuda da gereken alakanın gösterileceğini düşünüyorum. Ticaret Borsası olarak bu hususta kendimizi sorumlu hissediyoruz. Ortada maddi açıdan ve besin değeri açısından çok önemli bir ürün var. Ancak bu ürün yanlış uygulamalar sebebi ile hem ekonomik hemde besin değerini kaybetmekte. Açıkçası ülkemiz kaybetmekte, bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tebliğ yayınlarsa büyük bir yanlıştan dönülebileceğini düşünüyorum” dedi.

20 BİN TON PİRİNÇ YOK OLUYOR

Edirne İpsala Ticaret Borsası üyesi pirinç tüccarı Ahmet Aytekin, pirinç üretimindeki yanlışlığın büyük bir ekonomik kayıba sebebiyet verdiğini söyledi. 500 bin ton olan Türkiye pirinç üretiminin 20 bin tonu yok olduğunu söyleyen Aytekin, “Sadece görsellikten başka hiçbir faydalı tarafı olmayan pirinçteki parlatma işlemi sırasında, bady dediğimiz makinelerin sıkıştırması sonucu kırık pirinç oranı artmaktadır. Türkiye toplam üretiminde yüzde 4 lük etki ettiğini tahmin ettiğimiz bu işlem toplamda 20 bin ton civarında ürünü ekonomik değeri oldukça düşmektedir. Bu miktarda ki pirinç üretimi için 40 bin dekar ilave toprakta çeltik üretilmesi gerekmektedir. Kaldıki ilave 40 bin dekar arazide kullanılacak mazot, gübre, ilaç, ve işgücünün hesaba katıldığını varsayarsak ciddi rakamlar israf edilmektedir” dedi.